Einsturzende Neubauten - Lament (DE)

Einsturzende Neubauten - Lament (DE)

Staconcert

Net bevestigd / Cultura Nova
Muziek / Muziektheater
THEATER HEERLEN - LIMBURGzaal
Plaats: € 36,00
Bestel

Einstürzende Neubauten speelt Lament op Cultura Nova 2018

Op 26 augustus 2018 geeft de Duitse Avantgardistische performance-groep Einstürzende Neubauten een exclusieve Nederlandse show in de LIMBURGzaal tijdens Cultura Nova. Het concert vindt plaats binnen het programma ´Boven Gronds´ over de periode ná de mijnsluitingen en wordt georganiseerd door Cultura Nova i.s.m. Parkstad Limburg Theaters en poppodium NIEUWE NOR, met medewerking van philharmonie zuidnederland.

Bijna 38 jaar na de oprichting van Einstürzende Neubauten, is de band nog onverminderd relevant en springlevend. Met hun eigengemaakte instrumentarium en installaties verlegt Einstürzende Neubauten de conventionele grenzen binnen de popmuziek, waarmee ze een inspiratiebron vormen voor meerdere nieuwe generaties artiesten als Depeche Mode, Nine Inch Nails, Tomahawk en Henry Rollins.

Einstürzende Neubauten, letterlijk vertaald ‘instordende nieuwbouw’, is is bij uitstek de belichaming van het grauwe post-industriële Europa van de jaren tachtig. De band uit West-Berlijn rondom zanger-gitarist Blixa Bargeld vertolkt daarmee als geen ander het verval en de pijn van Heerlen na de mijnsluiting. 

Eerste wereldoorlog

Tijdens Cultura Nova speelt Einstürzende Neubauten een integrale uitvoering van het muzikale oorlogsdocument en conceptalbum ‘Lament’. Album en concert kwamen in 2014 tot stand in opdracht van de gemeente Diksmuide (BE) als herdenking aan de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Einstürzende Neubauten is op zoek gegaan naar muziek en thema’s uit de periode van deze Grote Oorlog.  Written In Music over Lament: “Einstürzende Neubauten heeft een meesterwerk geschreven, een hoogstandje van de meesters van de avantgardistische industrial noise.” Een strijkkwart van de philharmonie zuidnederland zal Einstürzende Neubauten tijdens het concert begeleiden. 

Einstürzende Neubauten heeft een meesterwerk geschreven, een hoogstandje van de meesters van de avantgardistische industrial noise.

Written In Music

Einstürzende Neubauten

Toen Blixa Bargeld werd gevraagd of hij op 1 april 1980 in de Moon Club wilde optreden, bedacht hij de band Einstürzende Neubauten, besloot er op te treden en belde een paar vrienden. De eerste bandleden bleken muzikanten te zijn die toevallig die avond tijd hadden. Het beeld de officiële geboorte van Einstürzende Neubauten. Nu, bijna 38 jaar na de oprichting van de Einstürzende Neubauten, blijkt de band nog steeds relevant en springlevend. 

Met de release van debuutalbum "Kollaps" in november 1981, verklaarde Einstürzende Neubauten de oorlog aan alle conventionele luistergewoonten. Het album is eigenlijk een “niet beluisterbaar" album; het is een frontale aanval op verwachtingen en manieren van luisteren die zijn afgestompt door regulier geluid. De albums volgend op “Kollaps” zullen mijlpalen worden binnen de industrial scene en inspireerden velen. Zanger en gitarist Blixa maakte tot 2003 ook onderdeel uit van Nick Cave and the Bad Seeds.
 

Speciaal voor u geselecteerd