Opera Zuid

Opera Zuid

Werther

Inleiding door Len van Schaik
Opera / Operette
THEATER HEERLEN - RABOzaal
Sterrang: € 42,00
Rang 1: € 37,50
Rang 2: € 34,00
Rang 3: € 30,50
Rang 4: € 16,50
Bestel

Opera Zuid komt samen met philharmonie zuidnederland in de koude wintermaanden met een van de meest geliefde Franse opera’s: Werther van Massenet. Een mooie kans om deze niet vaak in Nederland uitgevoerde opera vol verzengende liefde in zijn geheel te zien en te horen in de mooie versie van Opera Zuid en philharmonie zuidnederland.

Vrijheden en plichtsbesef

De vriendelijke Franse componist Jules Massenet zorgde zowaar voor ophef in het mondaine Wenen toen daar in 1892 zijn opera Werther in première ging. Massenet baseerde zich voor de opera op Goethes beroemde roman Die Leiden des jungen Werthers. Hij had ten bate van het voor de opera noodzakelijke contrast de persoon Werther met zijn librettist Edouard Blau zo aangepast dat deze veel sterker afstak bij de nette burgers dan in Goethes versie. En dat was tegen het zere been van de Weners. Gelukkig maakte de meeslepende Franse muziek alles goed en ging de opera al snel op triomftocht door Europa. Elders trok men zich weinig aan van de vrijheden ten opzichten van Goethe en werd de ongelukkige Werther die zo verliefd was op Charlotte volledig omarmd. Omdat zijn beoogde vrouw uit plichtsbesef met een ander trouwt loopt het uiteindelijk slecht af met Werther. Bij Opera Zuid en philharmonie zuidnederland leidt dat wel tot een hele mooie en aangrijpende slotscene.

Regisseur Sybrand van der Werf plaatst deze meeslepend, melancholische opera op het snijvlak van werkelijkheid en illusie

Speciaal voor u geselecteerd