Sneak Peek

Sneak Peek

Theatrale "blind date"


THEATER HEERLEN - INGzaal
Rang 1: € 5,00
Bestel

Sneak Peek: ontmoet jonge makers en geef feedback op hun werk!

Help een beginnende maker op weg. Hoe vaak krijg je de kans om het werk van een maker te beïnvloeden? Tijdens de Sneak Peeks luisteren makers naar jouw feedback op een stuk van de voorstelling die ze deze avond opvoeren. De voorstelling is nog vol in ontwikkeling en niet af, en dus is feedback in alle vormen op dit punt welkom. Jouw kritiekpunten worden meegenomen in het maken van de definitieve voorstelling.

Benieuwd naar wat u ongeveer kunt verwachten? Bekijk het sfeervolle filmpje onderaan deze pagina.

Bent u erbij?

Interview: PLT sprak met Jackie Smeets, directeur van en talentmakelaar bij VIA ZUID.

Jullie noemen jezelf talentmakelaars in de podiumkunsten. Wat moet ik me daar bij voorstellen?

“VIA ZUID is een netwerkorganisatie die beginnende theatermakers, partners, opdrachtgevers, speelplekken en publiek, binnen en buiten de culturele wereld, aan elkaar wil verbinden. Het doel is niet alleen om jonge makers – regisseurs, choreografen, performers – de kans te geven zich te presenteren voor het publiek, maar ook om ze te coachen bij het opbouwen van een bestaan als zelfstandig cultureel ondernemer. Want artistiek kun je allerlei ambitieuze ideeën hebben, een maker moet ook financieel en organisatorisch onderlegd zijn, moet iets weten van techniek, productie, pr, marketing, nadenken over waar zijn publiek zit en hoe hij dat denkt te bereiken, noem maar op. Door binnen ons netwerk op zoek te gaan naar de juiste persoon of organisatie, kan VIA ZUID matches op maat leveren en zo een beginnende maker verder op weg helpen. Uiteraard hebben we veel partners in Limburg, maar ook in de rest van Nederland en de Euregio. Dat netwerk kennen de meeste jonge professionals niet. Die zijn bezig met hun artistieke ding, maar als ze afgestudeerd zijn lopen ze maar al te vaak tegen de vraag: hoe nu verder?” VIA ZUID is wat dat betreft een ideale springplank.”

Het begeleiden van jong talent gebeurde voorheen door productiehuizen, zoals het Maastrichtse Huis van Bourgondië. Maar die zijn in 2012 wegbezuinigd. Is VIA ZUID in dat gat gesprongen?

“VIA ZUID is inderdaad ontstaan na het schrappen van de productiehuizen door Halbe Zijlstra. Huis van Bourgondië moest daardoor in 2012, na 23 jaar talenten te hebben afgeleverd, haar deuren sluiten. Maar natuurlijk blijft het verschrikkelijk belangrijk dat talent de kans krijgt om boven te komen drijven, al is de werkwijze tegenwoordig anders. VIA ZUID is veel meer een matchmaker dan een productiehuis. Ook de nieuwe generatie makers zelf staat er anders in, die snapt echt wel dat ze niet tot hun pensioen bij een groot gezelschap onderdak vinden. Dat is slechts voor een enkeling weggelegd. Je ziet ook dat jonge makers tegenwoordig enorm flexibel zijn. Je merkt dat ze meer en meer in staat zijn om als ondernemer te denken, een eigen bedrijf te runnen en een team om zich heen te verzamelen.”

Hoe zit het precies met de Limburgse binding van de makers?

“Voorop staan natuurlijk iemands artistieke en professionele kwaliteiten, laat ik daar helder over zijn. Maar de worteling in Limburg is zeker van belang. Er zijn makers bij met Limburgse roots die, na hun studie elders, besluiten terug te keren omdat ze de noodzaak voelen iets te betekenen voor hun geboortestreek. Bij anderen loopt het lijntje bijvoorbeeld via hun studie, aan de Toneelacademie in Maastricht. Maar binding hoeft niet per se te betekenen dat je van Limburgse komaf bent of hier al jaren woont. Voor onze plannen met Heerlen bijvoorbeeld hebben we makers gekozen van wie wij het gevoel hebben dat ze bij de stad passen. Die een band met de stad en haar bewoners willen aangaan, die oog hebben voor hoe Heerlen zich wil profileren. Dat kunnen net zo goed mensen zijn uit Utrecht, Gent of Rotterdam.”

“Neem Tim De Paepe uit Gent. Hij studeerde in 2016 af als regisseur aan Toneelacademie Maastricht, maar is van oorsprong ICT’er en gefascineerd door technologie. Dan zit je in Big Data City Heerlen op je plek, met bijvoorbeeld het CBS en de Brightlands Smart Services Campus, waar bedrijven en studenten samenkomen om te bedenken wat dé nieuwste technologie van de toekomst is. Of Lotte Milder, een performer uit Utrecht, maar goed bekend met Heerlen. Zij wil zich verdiepen in het Romeinse verleden en is dus dé perfecte match om iets te gaan doen met het Thermenmuseum in Heerlen, waar zich het best bewaarde Romeinse badhuis van Nederland bevindt en dat dit jaar begint aan een grote renovatie die in 2020 gereed moet zijn. En onlangs werden we gevraagd om mee te denken over een project in het kader van ‘Honderd jaar Heerlerbaan’, dat in 2018 onderdeel vormt van Cultura Nova.”

Wanneer heeft een maker wat jullie betreft ‘groeipotentie’, om dat woord er maar eens in te gooien?

“Laat ik de vraag vertalen als: ‘Wanneer is iemand geschikt om als zelfstandig cultureel ondernemer zijn of haar weg te vinden?’ Dan zijn dat bijna altijd de makers die heel proactief reageren. Er zijn er die heel snel zaken oppikken, die zelf fondsen aanschrijven, op zoek gaan naar een zakelijk leider, die zelf een begroting opstellen en ons vragen om ‘er nog even een blik op te werpen’, die op zoek gaan naar speelplekken, verbindingen in de sector aangaan enzovoorts. Die komen er wel. Hoewel het ook weer niet zo zwart-wit ligt. Soms heb je wat meer bescheiden karakters die heel goed weten wat ze willen, maar het nog niet goed kunnen verwoorden.”

“Misschien gaan we de straat op om mensen persoonlijk uit te nodigen.”

Bij Parkstad Limburg Theaters presenteren jullie onder de noemer Sneak Peek dit seizoen drie theatrale blind dates. Dat is natuurlijk een prachtige kans voor de jonge makers om zich te laten zien.     

“Nou en of! Reguliere theaters staan vaak sympathiek tegenover nieuwe makers, maar er zijn weinig programmeurs die onbekende jonge makers een podium bieden. Bij Parkstad Limburg Theaters krijgen ze die kans wel. Wij krijgen de zaal tot onze beschikking, de techniek, er wordt meegedacht op het gebied van kaartverkoop en marketing enzovoorts. En dat gaan we via onze eigen kanalen versterken. We willen proberen om mensen die wat minder snel de weg naar het theater weten te vinden, toch te verleiden om die stap te nemen. Misschien gaan we wel de straat op om mensen persoonlijk uit te nodigen.”

“Bij Sneak Peek bezoek je niet alleen een voorstelling, het is een echte ontmoeting met de makers. Vooraf is er een warming up, met bijvoorbeeld een korte introductiefilm over de maker, waardoor je als bezoeker de voorstelling net iets anders ervaart. Na afloop is er een cooling down, een feedbacksessie waarbij bezoekers zich vrij mogen voelen om te zeggen wat ze ervan vinden. Dus ook als je er geen hout van begrepen hebt. Mensen zijn daar vaak gereserveerd in, ze denken dat ze per se iets moeten snappen. Maar het leuke van theater is dat je het gewoon op je af kunt laten komen. De een pikt dit eruit, de ander dat. Eigenlijk heb je voor Sneak Peek niet meer nodig dan een gezonde dosis nieuwsgierigheid.”

“Over de invulling van de drie Sneak Peeks kan ik nog niet heel veel kwijt, we noemen het niet voor niets een theatrale blind date. Het kan teksttoneel zijn, maar ook muziektheater, dans, performance met film of een andere mengvorm. De eerste editie –  op woensdag 15 november – zal bestaan uit twee of drie korte voorstellingen, waaronder in ieder geval een performance van Lotte Milder: ‘Iemand, niemand, 100.000’. Verder ligt het nog open. Makers werken nou eenmaal geen zes maanden vooruit. En het kan maar zo zijn dat er in het najaar een project klaar is waarvan ik denk: wow, dat is te gek voor de Sneak Peek.”

Lopen er bij VIA ZUID ook makers rond die aan het doorbreken zijn?

“Jazeker zijn die er. Ik noem performer en balanskunstenaar Nick Steur. Zijn werk en met name zijn voorstelling ‘FREEZE!’ is internationaal een succes. Of de van oorsprong Maastrichtse Suze Milius, die als regisseur werkt in opdracht van verschillende grote theatergezelschappen en inmiddels een gearriveerde naam is. En ook de Belgische Sien Vanmaele is iemand die er absoluut gaat komen. Haar gaan we zeker nog zien in een van de Sneak Peeks.”

Speciaal voor u geselecteerd