Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht

Brieven uit Genua

Cultura Nova
Toneel
THEATER HEERLEN - LIMBURGzaal
Sterrang: € 18,00
Rang 1: € 15,00
Bestel

Literaire, muzikale en waargebeurde zoektocht naar geluk

De artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht, Servé Hermans en Michel Sluysmans, zijn samen te zien in een theaterbewerking van Ilja Leonard Pfeijffers autobiografie Brieven uit Genua. Ze worden bijgestaan door sopraan Lies Verholle, die aria’s ten gehore brengt van Monteverdi, Puccini en Arditi. Een literaire, muzikale en waargebeurde zoektocht naar geluk.

In ‘Brieven uit Genua’ speelt Servé Hermans de Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, die in 2008 samen met zijn geliefde Gelya naar Rome fietst. Ze worden verliefd op Genua, de labyrintische havenstad met haar duistere steegjes, ontelbare palazzi en evenzovele gelukzoekers. Een paar jaar later vertrekt Gelya naar Berlijn, en vindt de schrijver zichzelf terug onder een lekkende parasol in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet. Hij probeert zijn leven te vatten in brieven, gericht aan zijn voormalige geliefde. Alle brieven zijn echt en daadwerkelijk verstuurd. Tijdens het schrijven van de brieven gebeurt wat de schrijver in zijn stoutste fantasieën niet had durven verzinnen.

‘Brieven uit Genua’ is een intiem literair en muzikaal miniatuur over de verhouding tussen feit en fictie, wens en waarheid, schrijven en leven. Een ode aan de poëzie en de kracht van zowel de kunst als het echte leven.

Inleiding door Michel Sluysmans
Wat is nou een mooiere voorbereiding op Brieven uit Genua dan een inleiding door regisseur Michel Sluysmans zelf? Michel is al jarenlang bevriend met Ilja Leonard Pfeijffer en wilde al tijden zo graag dit stuk maken. Nu is het zover, en over de totstandkoming en inhoud vertelt Michel hoogstpersoonlijk, en met passie.

Michel: “Voor mij gaat het verhaal over de schrijver die de werkelijkheid jaren ontvlucht. Hij leeft als een romanfiguur in de Italiaanse havenstad Genua. Op zijn visitekaartje staat ‘poeta e bevitore’ (poëet en drinker), een rol waaraan hij langzaam ten onder gaat. Als zijn vriendin hem verlaat, maakt hij de balans op van zijn leven. Hij schrijft zijn ex-geliefde brieven waarin hij op zoek gaat naar zichzelf. Tijdens dat schrijfproces wordt hij verliefd. Zijn nieuwe liefde eist dat hij stopt met drinken. We zien zijn worsteling: wie ben ik nog, als ik geen drinker meer ben? Uiteindelijk neemt hij afscheid van zijn oude rol, om als ‘poeta e scrittore’ (poëet en dichter) verder te leven in de werkelijkheid.”

Credits

Toneelgroep Maastricht

Spel: Servé Hermans, Michel Sluysmans

Tekst: Ilja Leonard Pfeijffer

Bewerking en regie: Michel Sluysmans

Zang: Lies Verholle

Piano: Elisabeth De Loore

Kostuumontwerp: Sabine Snijders

Speciaal voor u geselecteerd