Karl Marx

Karl Marx

Het Zuidelijk Toneel met Frank Lammers

Vlakkevloer
Toneel
THEATER HEERLEN - LIMBURGzaal
Rang 1: € 16,50
Bestel

“De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt erop aan haar te veranderen.”

Frank Lammers, één van de bekendste acteurs van de Lage Landen, kruipt in de huid van één van de grootste filosofen: Karl Marx. Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid. Afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

Op de begrafenis van Karl Marx waren amper zeven mensen aanwezig. Geen van zijn werken kregen tijdens zijn leven erkenning. Zijn leven werd geteisterd door ziekte, armoede en conflicten. Maar er was ook een leven van engagement, liefde en vriendschap. In deze theatermonoloog kijkt Marx met de ogen van nu terug op zijn erfenis. In tijden van onbehagen, onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog Marxeen confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid. 

Marx is de tweede voorstelling in de filosofenreeks van De Verwondering & Het Zuidelijk toneel. Schrijver, regisseur, televisiemaker en filosoof Stefaan Van Brabandt combineert in deze reeks theater, honger naar kennis en een gezonde portie verwondering. Deel één was Socrates, gespeeld door Bruno Vanden Broecke. De voorstelling is de afgelopen anderhalf jaar bezocht door zo’n 30.000 bezoekers. Frank Lammers, een vermaard toneel-, televisie- en filmacteur, volgt met Karl Marx.

Contextprogramma: De invloed van Marx en Sartre - lezing & gesprek met de makers voorafgaand aan Marx

Hoe actueel zijn de filosofieën van Marx en Sartre? Wat kunnen we van hen leren, wat moeten we vooral anders doen? Filosoof René Gabriëls vertelt het in een amusante en leerzame lezing. We leren alles over de voorstellingen Marx en Sartre zegt sorry, waarvoor we ondermeer in gesprek met Marx-maker Stefaan van Brabandt. Leg hem het vuur aan de schenen met al uw (filosofische) vragen! Dit programma vindt plaats voorafgaand aan Marx en vervangt de reguliere inleiding.  U kunt hier uw kaarten bestellen voor dit contextprogramma.

Recensies

Van Marx is er zowel een Vlaamse als een Nederlandse versie. Binnenkort vindt de Nederlandse première plaats, maar eerst was het de beurt aan Vlaanderen (met de Vlaamse Johan Heldenbergh) voor de Belgische première. De recensies waren lovend:

  • ''De staande ovatie waarmee het publiek tekst en speler eren, maakt duidelijk dat Marx meer dan enkel soixante-huitards beroert. Van Brabandt bewijst nog maar eens dat een straffe tekstpartituur het mooiste vertrekpunt is voor een getalenteerd acteur om mee aan de slag te gaan'' - ★★★★ De Morgen
     
  • Karl Marx komt tot leven in een spetterende politieke monoloog'' - ★★★★ De Standaard
     
  • "Naast een laagdrempelige schets van zijn ideeën schildert schrijver Stefaan Van Brabandt ook een interessant menselijk portret van Karl Marx. (…) De empathie die deze openhartigheid over zijn persoonlijk leven opwekt, blijft tot in de ijzersterke finale - een vurig pamflet van Marx tegen het hedendaagse kapitalisme - nazinderen.” -  De Tijd

 


 

Speciaal voor u geselecteerd